Usein Kysyttyä Yleisesti

1. Miten liityn partioon?

Henrikin Tapulityttöihin voi liittyä olemalla yhteydessä Minttu Viksteniin osoitteessa minttuviksten(ät)gmail.com. Kupittaan Henrikinpoikiin voi liittyä olemalla yhteydessä ohjelmajohtajaan osoitteessa ohjelmajohtaja(ät)kupittaanhenrikinpojat.fi ja täyttämällä jäsenhakemuksen.

Ohjeet partioon liittymiseen löytyvät täältä.

Lisätietoa partiotoiminnasta löytyy täältä.

2. Mitä teen, jos ikäluokkani ryhmä on täynnä?

Jos ikäluokkasi ryhmä on täynnä, voit selvittää lähimmän vaihtoehtoisen lippukunnan lippukuntahausta tai Lounais-Suomen partiopiiriltä 050 312 9420 partiotoimisto.lsp(ät)partio.fi.

3. Millaista on viikoittainen partiotoiminta?

Tästä saa tietoa siitä, mitä partio on. 7-14-vuotiaille partiolaisille järjestetään ikävuosittain jaetuissa ryhmissä viikoittaista toimintaa. Kokouksia vetävät pareittain vähintään 15-vuotiaat nuoret ja aikuiset. Kokouksissa käsitellään lasten ikäkaudesta riippuen mm. partio,- purjehdus-, erä,- johtamis- ja ryhmätyötaitoja. Kokouksia järjestetään ma-to- iltaisin, ja ne kestävät tunnista puoleentoista tuntiin.

3. Mikä on vartio/venekunta?

Vartio tai venekunta on tietyn ikävuoden jäsenistä koostuva, yleensä noin kymmenen hengen ryhmä. Seikkailijat ja tarpojat ovat vartio- tai venekuntaikäisiä partiolaisia. Vartioista puhutaan maapartiossa, joten Henrikin Tapulityttöjen ryhmät ovat vartioita. Venekunnista puhutaan meripartiossa, joten Kupittaan Henrikinpoikien ryhmät ovat venekuntia. Vartion tai venekunnan johtajina toimivat pareittain 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat partiolaiset.

4. Voiko partiokokouksiin tulla tutustumaan?

Voi tulla tutustumaan. Partiokokouksiin tutustumisesta kannattaa olla yhteydessä ikäkausivastaavaan tai lippukunnanjohtajaan. Ikäkausivastaavien ja lippukunnanjohtajien yhteystiedot löytyvät tämän sivuston Yhteystiedot-sivulta.

5. Mitä kannattaa pakata mukaan retkelle tai leirille?

Retken tai leirin ilmoittautuneille tulee sähköpostiin retkikirje vähän aikaa ennen tapahtumaa. Retkikirje sisältää pakkauslistan, jonka sisältö vaihtelee tapahtumasta riippuen. Kaikki tavarat kannattaa nimikoida!

Pääsääntöisesti mukaan kannattaa ottaa seuraavat asiat: henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet (hammasharja, hammastahna, saippua jne.), henkilökohtaiset lääkkeet (tarvittaessa mukaan ohjeistus johtajille), vedenpitävät ja lämpimät ulkovarusteet, pipo, hanskat, villasukat, kaulahuivi, ohjeistuksesta riippuen lakanat tai makuupussi ja makuualusta, riittävästi vaihtovaatteita, riittävästi sukkia, yöpuku, partiohuivi, puukko, tulitikut, otsa- tai taskulamppu toimivilla paristoilla, pyyhe ja muut saunakamppeet, istuinalusta, juomapullo, päiväreppu, ruokailuvälineet (syvä lautanen, aterimet, muki, astiapyyhe) ja säänmukaiset kengät.

6. Mitä tehdä, jos ei ole jotain varustetta?

Jos jokin varuste puuttuu, kannattaa olla yhteydessä retken järjestäjiin. Lippukunnalla on rajallinen määrä lainavarusteita, joita otetaan mukaan jokaiselle retkelle. Jotkut varusteet ovat myös olennaisempia olla mukana kuin toiset: esimerkiksi makuupussin kannattaa ottaa mukaan aina, kun se on pakkauslistassa. Kompassia taas ei ole välttämätöntä omistaa, vaikka se pakkauslistassa olisikin.

7. Mistä löydän partiovarusteita halvalla?

Edullisia partiovarusteita löytyy esimerkiksi partiokirpputori-facebookryhmistä tai muilta verkossa toimivilta kirpputoripalstoilta. Puukkoja löytyy noin viiden euron hintaan useimmista rautakaupoista. Nämä puukot veistävät yhtä hyvin kuin kalliimmat puukot, kunhan ne teroittaa tarpeeksi usein! Tylsä puukko on terävää puukkoa vaarallisempi veistotyökalu, ja halvemmin valmistetut puukot tylsiintyvät nopeammin. Retkeilyvarusteita löytyy armeijaylijäämän erikoisliikkeista usein edullisemmin kuin retkeilymyymälöistä.

8. Onko tapahtuman osallistumismaksusta mahdollista saada vapautusta?

Osallistumismaksuista voidaan myöntää vapautus hakemuksesta taloudellisin, terveydellisin tai sosiaalisin perustein. Osallistumismaksuvapautuksen tarkoituksena on turvata kaikkien mahdollisuus partioharrastukseen.

Henrikin Tapulitytöissä osallistumismaksuvapautus haetaan lippukunnanjohtajatlta sähköpostitse (lpkj(ät)henrikintapulitytot.fi) tai olemalla yhteydessä tapahtuman järjestäjiin. Kupittaan Henrikinpojissa osallistumismaksuvapautus haetaan lippukunnanjohtajalta sähköpostitse (lpkj(ät)kupittaanhenrikinpojat.fi). Osallistumismaksuvapautusasiat käsittellään luottamuksellisesti.

8. Mistä löydän partion jäsenkortin?

Jäsenkortin löytää partion asiointipalvelu Kuksasta. Jäsenkortilla voi saada 10% partioalennusta osasta retkeilymyymälöiden tuotteista. Tietoja jäsenkortista ja jäsennumerosta löytyy täältä.

9. Mikä on Kuksa?

Kuksa on partion jäsenrekisteri ja verkkoasiointipalvelu. Kuksassa voi ilmoittautua partiotapahtumiin. Linkki Kuksaan löytyy täältä. Ohjeita Kuksan käyttöön jäsenille ja huoltajille löytyy täältä.

10. Saako retkille ja leirille ottaa puhelimen?

Retkille ja leirille saa ottaa mukaan puhelimen, mutta sitä ei saa käyttää ohjelman aikana ja se on jokaisen omalla vastuulla. Kännykät kerätään tarvittaessa ohjelman ja hiljaisuuden ajaksi, mikäli niiden käyttämisestä on ilmennyt haittoja.

11. Miten päin huivimerkki ommellaan huiviin?

Huivimerkit ommellaan huiviin oheisten kuvien mukaisesti:

Henrikin Tapulityttöjen huivimerkki
Kupittaan Henrikinpoikien huivimerkki
12. Mistä löytyy Holvi-linkki?

Linkki Kupittaan Henrikinpoikien verkkokauppaan Holviin löytyy tästä.

13. Mistä löydän tapahtumien ja purjehdusten osallistumis- ja peruutusohjeet?

Osallistumis- ja peruutusohjeet löytyvät tämän sivuston Tapahtumat-sivulta eli täältä.

Usein Kysyttyä Purjehduksista

1. Miten purjehduksista tiedotetaan?

Purjehduksista tiedotetaan yleisesti kaikille jäsenille ja huoltajille sähköpostitse. Sähköpostista löytyvät pidempien matkapurjehdusten ja viikonloppupurjehdusten ajankohdat ja kohderyhmä sekä yleistä tietoa kuluvasta purjehduskaudesta.

Purjehdusten ajankohdat on helpoin tarkastaa lippukunnan nettisivuilta löytyvästä tapahtumakalenterista, jota pyritään pitämään ajan tasalla mahdollisten muutosten osalta. Myös oman vartion johtajalle voi aina laittaa viestiä ja tieto löytyy kyllä jostain!

Purjehduksien aikana matkaa on helpoin seurata sosiaalisesta mediasta Henrikin Tapulityttöjen sekä Kupittaan Henrikinpoikien tileiltä, esimerkiksi Facebookista.

2. Tarvitseeko mukaan omat pelastusliivit? Millaiset?

Pelastusliivien käyttäminen on purjehduksilla pakollista. Niiden käyttö koulutetaan kaikille veneelle tulijoille ja niiden oikeanmukaisesta käyttämisestä pidetään huolta.

Sekä Henrikalta että Helviltä löytyy jokaiselle purjehtimaan lähtijälle pelastusliivit, mutta mukaan voi halutessaan ottaa omat pelastusliivit. Veneillä on sekä pelastusliivejä että kevyempään menoon sopivia veneilyliivejä.

Monet käyttävät veneen perinteisiä pelastusliivejä mieluummin ns. paukkuliivejä, jotka ovat vähemmän tiellä ja joiden kelluttavuusominaisuudet ovat jopa paremmat. Paukkuliivejä ostaessa on huomioitava, että niistä löytyy purjehduskäytössä tärkeä turvavaljaslenkki. Paukkuliivien ostamista harkitessa kannattaa kysellä suosituksia esimerkiksi lippukunnan johtajistolta, mikäli itselle ei ole tuttua esimerkiksi liivien tarkastaminen ja asianmukainen huoltaminen.

 3. Onko mukana aikuisia? Ketä on kippari?

Henrikan purjehduksilla kipparina toimii aina vaaditut koulutukset käynyt pätevä täysi-ikäinen, minkä lisäksi aluksella on etenkin nuorimpien purjehduksilla useampi täysi-ikäinen ja osaava johtaja. 15-vuotiaat saavat käydä veneenohjaajakurssin, jonka jälkeen heilläkin on jo kokemuksen karttuessa hyvä tietopohja toimia veneellä kipparin ja ”kipparin oikean käden” eli förstin johdolla.

Helvin purjehduksilla on pääasiassa täysi-ikäisiä kippareita, mutta osa samoajapurjehduksista voidaan toteuttaa ilman täysi-ikäistä, mikäli alaikäinen on hyväksytysti suorittanut näyttökokeen, jolla osoittaa pätevyytensä.

4. Tarvitaanko purjehduksella omia astioita?

Purjehduksilla ei tarvita omia astioita. Juomapullo on kuitenkin hyvä olla mukana.

5.Mitä purjehduksia on ja miten kauan ne kestävät?

Iltapurjehdukset ovat pääasiassa arki-iltaisin klo 18-20 tai 18-21. Niiden aikana tehdään usein pieni lenkki Airistolle ja harjoitellaan veneellä toimimista. Iltapurjehdukset voivat olla yksittäiselle vartiolle suunnattuja tai avoimia.

Viikonloppupurjehdukset ovat yhden tai kahden yön purjehduksia. Poikkeuksia lukuun ottamatta niille lähtö tapahtuu klo 18 perjantai-iltana ja paluu on sunnuntaina klo 14-15.

Matkapurjehdukset ovat yli kahden yön purjehduksia, joilla voidaan pysyä tutuilla kotivesillä tai suunnata keula jopa Itämeren ulkopuolelle.

6. Miten purjehduksille ilmoittaudutaan?

Kaikille purjehduksille ilmoittaudutaan jäsenrekisteri Kuksan kautta.

7. Mitä purjehdukset maksavat?

Iltapurjehdukset eivät maksa mitään. Viikonloppupurjehdukset kustantavat 35€, päiväpurjehdukset 10€ ja pidemmillä purjehduksilla maksetaan 20€/vrk. Lisäksi purjehdusmaksuihin lisätään 1€ Holvin käsittelymaksu.

8. Tarvitseeko purjehduksilla partiohuivia?

Purjehdus on partiotapahtuma, jossa tulee olla partiohuivi tuttuun tapaan mukana. Partiohuivia ei kuitenkaan käytetä veneellä, jotta se ei takertuisi mihinkään ja aiheuttaisi vaaratilanteita. Se on siis satamissa liikkumista varten, sillä edustamme aina partiolaisia.

 9. Miten veneellä nukutaan? Tarvitsenko lakanoita tai makuupussia?

Veneillä on patjat, mutta ei tyynyjä tai lakanoita, joten mukaan tulee aina pakata aluslakana makuupussin tai peiton ja tyynyn lisäksi.

10. Mitä purjehduksille pitää pakata mukaan?

Purjehduksille tarvittavista varusteista löytyy erillinen lista, mutta tärkeintä on muistaa tuulen- ja sateenkestävät päällysvaatteet ja lämpimiä vaatteita.

11. Saako purjehduksille ottaa puhelimen?

Purjehduksille saa ottaa mukaan puhelimen, mutta sitä ei saa käyttää purjehduspäivän aikana ja se on jokaisen omalla vastuulla. Kännykät kerätään tarvittaessa purjehduspäivän ja hiljaisuuden ajaksi, mikäli niiden käyttämisestä on ilmennyt haittoja.