Ryhmänjohtajat, kipparit ja lippukunnanjohtaja vastaavat mielellään kysymyksiin purjehduksista. Luethan kuitenkin ennen kysymistä alla olevat ohjeet ja katso usein kysytyt kysymykset (purjehduksiin liittyvät kysymykset löytyvät ukk-sivun alemmasta puoliskosta).

Iltapurjehdukset

Luethan nämä ohjeet tarkasti, iltapurjehduksista ei lähetetä ennakkotietoja sähköpostitse.

Iltapurjehduksilla nautimme illasta muutaman tunnin ajan Airistolla. Purjehdusten aikana pääsemme harjoittelemaan käytännössä koloilloissa harjoiteltuja purjehdustaitoja. Iltapurjehdukset ovat kestoltaan varsin lyhyitä, mutta niihinkin kannattaa varustautua asianmukaisesti.

Iltapurjehdukselle lähdetään klo 18 Heinänokan partiovenesatamasta ja palataan samaan paikkaan noin klo 20.30. Iltapurjehdukset ovat maksuttomia.

Veneillä on pelastusliivit jokaiselle. Jos sinulla on kuitenkin kotona omat pelastusliivit, kannattaa ne ottaa mukaan, sillä varsinkaan pienimpiä kokoja veneillä ei ole rajattomasti.

Merellä on usein kylmä. Mukaan kannattaa ottaa riittävästi lämmintä ja vedenpitävää vaatetta. Pipo, hanskat ja kaulahuivi ei ole liioittelua edes kesällä viileämmällä ilmalla. Veneellä emme käytä partiohuivia sen takertumisvaaran vuoksi.

Veneillä käytetään vaaleapohjaisia kenkiä tai saappaita. Kannattaa ottaa mukaan kelin mukaiset kengät. Sateella veneessä on huomattavasti mukavampaa olla kuivin jaloin ja kumisaappailla.

Aurinkoisella säällä kannattaa mukaan pakata aurinkorasvaaAurinkolasit kannattaa pakata mukaan, koska auringonpaiste on häiritsevän kirkas merestä heijastuessaan.

Iltapurjehduksen jälkeen laitamme veneen yhdessä kuntoon. Satamaan saapumisen jälkeen menee hetki ennen kuin pääset lähtemään kotimatkalle.

Viikonloppupurjehdukset, matkapurjehdukset ja purjehdustapahtumat

Pidemmillä purjehduksilla purjehdustaidot karttuvat kohisten. Kertaus on opintojen äiti ja usein nuoret kertovatkin pidempien purjehdusten olleen paras purjehduskoulu. Pidempiin purjehduksiin kannattaa varustautua asianmukaisesti, koska merellä on mukavinta kuivissa ja tuulenpitävissä varusteissa.

Purjehduksille lähdetään lähtökohtaisesti Heinänokan partiovenesatamasta ja palataan samaan paikkaan. Pidemmistä purjehduksista tiedotetaan sähköpostitse tarkemmin ennen tapahtumaa.

Maksaminen

Viikonloppupurjehdukset maksetaan Kupittaan Henrikinpoikien verkkokauppaan ennen tapahtuman alkua täällä. Jos purjehdimme pelkällä Helvillä, maksutavasta ilmoitetaan erikseen. Päiväpurjehduksen hinta on 10€ + 1€ Holvin käsittelymaksu, viikonloppupurjehduksen hinta on 35€ + 1€ Holvin käsittelymaksu ja matkapurjehduksen hinta on 20€/vrk + 1€ Holvin käsittelymaksu. Purjehdusmaksuun lisätään myös muutaman euron käsittelymaksu.

Pakkaaminen

Tavarat pakataan purjehdukselle pehmeään kassiin. Rungolliset rinkat ja laukut vievät veneellä turhan paljon tilaa. Aluksilla on patjat, muttei tyynyjä, peittoja tai lakanoita. Pakkaa siis mukaan aluslakana, tyyny sekä peitto tai makuupussi.

Merellä on usein kylmä. Mukaan kannattaa ottaa riittävästi lämmintä, tuulen- ja vedenpitävää vaatetta. Lämmintä vaatetta tulee olla mukana runsaasti ja ensimmäisen lämpimän vaatekerran kastuttua syystä tai toisesta tulee kassista löytyä vielä riittävästi vaatetta päälle vaihdettavaksi. Sadevaatteiden täytyy olla oikeasti vedenpitäviä. Pipot, kaulahuivit ja hanskat ovat erittäin tärkeitä. Tuulenpitävä pipo on mukava tuulisella säällä.

Veneellä emme käytä partiohuivia sen takertumisvaaran vuoksi. Tästä huolimatta partiohuivi kannattaa ottaa mukaan, sillä käytämme sitä maissa.

Aurinkolasit kannattaa pakata mukaan joka reissuun, sillä myös marraskuun auringonpaiste on häiritsevän kirkas merestä heijastuessaan. Jäätelöä varten voi mukaan pakata noin 5 €.

Nimikoi kaikki tavarat, joiden haluat palaavan kotiin purjehduksen jälkeen. Tavarat kannattaa pakata yhdessä nuorempien lasten kanssa.

Veneellä ei ole rajattomasti tilaa. Mukaan ei siis kannata pakata kuin välttämättömät tavarat.

Veneillä on pelastusliivit jokaiselle. Jos sinulla on kuitenkin kotona omat pelastusliivit, kannattaa ne ottaa mukaan, sillä varsinkaan pienimpiä kokoja veneillä ei ole määrättömästi. Kelin vaatiessa myös turvavaljaita on riittävästi.

Purjehduksen jälkeen siivoamme ja laitamme veneen yhdessä kuntoon. Satamaan saapumisen jälkeen menee hetki ennen kuin pääset lähtemään kotimatkalle.

Kännykän saa ottaa mukaan purjehdukselle omalla vastuulla, mutta kaikkien viihtyvyyden, turvallisuuden ja riittävän yöunen vuoksi mobiililaitteita koskevat säännöt, jotka kerrataan ennen purjehduksia. Kännykkää ei siis saa käyttää veneellä rajattomasti.

Varustelista viikonloppupurjehdukselle

Muista, että merella kylmä voi yllättää keskikesälläkin ja aurinko paistaa marraskuussa.

 • makuupussi/peitto, tyyny ja aluslakana
 • sadevaatteet
 • kumisaappaat tai muut vedenpitävät jalkineet
 • tuulenpitävät ulkovaatteet
 • vaihtovaatteet
 • partiohuivi
 • pipo, hanskat ja kaulahuivi
 • uikkarit ja pyyhe
 • peseytymisvälineet
 • aurinkovoidetta
 • aurinkolasit
 • halutessasi omat pelastusliivit
 • kohtuullinen määrä herkkuja (EI sipsejä)
 • kaikki muu, mitä koet purjehduksella tarvitsevasi

Purjehdusvarusteet

Purjehtiessa pärjää mainiosti tavallisilla vedenpitävillä ulkovaatteilla ja kumisaappailla. Enemmän purjehtivat partiolaiset hankkivat kuitenkin usein joitakin mukavuutta lisääviä varusteita, joista alla huomioita.

Jos kaipaat apua varusteiden hankinnassa, auttavat lippukunnan enemmän purjehtivat johtajat mielellään. Voit olla yhteydessä esimerkiksi purjehdusvastaava Johanna Seuluun (johanna.seulu(ät)partio.fi).

Henrika-pipo

Lippukunnilla on ”laivueen yhteinen” punainen pipo Henrikan logolla. Pipo kuvaa hauskasti lippukuntien yhteishenkeä ja näyttää mainiolta kuvissa, mutta sitä ei ole missään nimessä pakko hankkia. Pipoa hankitaan säännöllisen epäsäännöllisesti yhteistilauksilla. Jos pipon hankinta kiinnostaa, voi asiasta kysyä lippukunnanjohtajalta.

Purjehdushanskat

Purjehdushanskojen tarkoitus on parantaa otteen pitoa ja suojata käsiä käsitellessä kitkaisia köysiä. Purjehdushanskoja on monenlaisia ja monenhintaisia. Nuorelle tai aloittevalle purjehtijalle riittää mainiosti Biltemasta, Motonetistä tms. saatavat veneilyhanskat. Jos käsi on kuitenkin kovin pieni, suuri tai hanskoihin haluaa panostaa enemmän, myydään purjehdushanskoja myös veneilytarvikeliikkeissä.

Paukkuliivit

Monet enemmän purjehtivat käyttävät veneen perinteisiä pelastusliivejä mieluummin ns. paukkuliivejä eli paukkareita. Paukkuliivit ovat vähemmän tilaa vievinä mukavampia käyttää ja niiden kelluttavuusominaisuudet ovat jopa perinteisiä pelastusliivejä paremmat. Paukkuliivit eivät ole kuitenkaan huoltovapaita, vaan ne tulee muistaa huoltaa vuosittain.

Paukkuliivejä partiokäyttöön ostaessa on huomioitava liivien yleisen turvallisuuden lisäksi muutama seikka. Liiveissä tulee olla turvavaljaslenkki. Turvavaljaslenkkiä kutsutaan myös D-lenkiksi. Lenkissä on kyse liivien osasta sulkumekanismin yhteydessä, johon kiinnitetään tarvittaessa turvavaljasköysi. Tällaisia turvavaljaslenkittömiä ei kannata ostaa kuin moottoriveneilyyn.

Paukkuliivit tulee myös tarkastaa ja huoltaa asianmukaisesti, jotta ne toimivat tositilanteessa.

Purjehduspuku

Enemmän purjehtivat hankkivat usein jossakin kohdassa purjehduspuvun, joka koostuu haalarimallisista vedenpitävistä housuista ja takista. Purjehduspuvun etuja on tavallisia vedenpitäviä vaatteita parempi vedenpitävyys ja erityisesti purjehtimista varten suunnitellut ominaisuudet, kuten housujen haalarimalli, pitkä helma, korkea kaulus ja tilava huppu. Useimmat lippukuntalaiset käyttävät purjehdussaappaina tavallisia vaaleapohjaisia kumisaappaita. Veneellä pärjää kuitenkin hyvin myös tavallisissa sadevaatteissa.

Matkapurjehdukset ja purjehdustapahtumat

Purjehduskauden aikana järjestetään joitakin matkiksia eli matkapurjehduksia. Matkapurjehduksella tarkoitetaan yli kahden vuorokauden mittaista purjehdusta. Matkapurjehdukset on tarkoitettu seikkailijoille ja sitä vanhemmille partiolaisille. Matkapurjehduksella vierailemme mielenkiintoisissa saaristokohteista. Matkapurjehdus voi suuntautua myös ulkomaille esim. Ruotsiin tai Viroon.

Perinteisesti matkapurjehduksia järjestetään helatorstaiviikonloppuna, kesäaikaan ja syyslomalla. Matkapurjehdukset ovat suosittuja ja näin ollen ilmoittautumisen kanssa kannattaa olla ripeä.

Syksyllä järjestetään muutamia purjehdustapahtumia. Syksyn kokoontumispurjehduksella tarkoitetaan Lounais-Suomen partiopiirin järjestämää useita partioaluksia samaan paikkaan kokoavaa viikonloppupurjehdusta, jossa usein on mahdollisuus päästä miehistönvaihdon kautta purjehtimaan myös toisella partioaluksella. Tapahtuma soveltuu hyvin seikkailijoille, tarpojille ja samoajille.

Archipelago Race eli AR on Lounais-Suomen partiopiirin järjestämä yön yli kestävä purjehduskilpailu Saaristomerellä. Tämä purjehdus on tarkoitettu tarpojille ja sitä vanhemmille partiolaisille.